Dorine van der Klei, Berlijn – Broadway

Berlijn – Broadway is een voorstelling over het turbulente leven van zangeres en actrice Lotte Lenya, een leven dat zich afspeelde in het Europa en Amerika van de 20e eeuw. Lotte Lenya was de vrouw van componist Kurt Weill.

De grote doorbraak voor Weill, Brecht en Lenya kwam in 1928 met ‘Der Dreigroschenoper’ in Berlijn. Lotte Lenya en de joodse Kurt Weill, en later ook Bertolt Brecht vluchtten voor het opkomend fascisme naar Frankrijk en later vandaar naar de Verenigde Staten.

Weill maakte daar opnieuw carrière met het schrijven van Broadway-musicals en Lenya met onder andere een rol in de James Bond film ‘From Russia with love.’ De voorstelling Berlijn Broadway werd eerder ook in New York, tel Aviv en Berlijn gespeeld.

  • Zang: Dorine van der Klei
  • Piano: Arjan van Baest

In het begin van de voorstelling leidt deze authentiek ruisende jaren twintig/dertig plaatopname met de stem van Lotte Lenya de Berlijnse sfeer in. De bedoelde embiance wordt een minuutje later feilloos overgenomen door zangeres Dorine van der Klei die hoorbaar goed Lenya’s beroemde timbre en vibrato’s laat herleven. ” ‘Klei imiteert in Berlijn- Broadway niet maar voegt wel degelijk een extra dimensie toe aan het werk van Lenya, want zijzelf tekende voor de mooie Nederlandse vertalingen in enkele songs.”
Michiel Schrader

Speelperiode: oktober 2015 t/m februari 2016
Tijdsduur 2 x 45minuten • Pauze neen