Mijn Zwervend Hart

In ‘Mijn Zwervend Hart’ neemt Nadja het publiek mee op de wereldreis die haar Joodse voorouders maakten van Oekraïne, via Parijs, Le Havre en New York naar Mexico – op de vlucht voor de pogroms van Stalin. Nergens geaccepteerd, op zoek naar een plek om te overleven. Eigen composities en teksten worden afgewisseld met Jiddische Klezmer, Amerikaanse Jazz en Russische en Latijns-Amerikaanse volksmuziek.

Nadja brengt haar kleurrijke familiegeschiedenis tot leven in gespeelde en gezongen scènes. Ze kruipt in de huid van haar opa, gaat te rade bij haar oma, ervaart hoe het was om op de vlucht te zijn, steeds weer weggestuurd te worden en hoe moeilijk het is om ergens te aarden. De lange, historische reis die haar familie heeft afgelegd brengt haar naar het heden. Zo is ‘Mijn Zwervend Hart’ niet alleen een autobiografische ontdekkingsreis, maar staat het voor een universele geschiedenis die zich steeds herhaalt.

Met zelfrelativering en humor laat Nadja zien hoe ze zich weet te bevrijden van familiepatronen en hoe ze droomt over een betere wereld, waarin mensen nooit meer hoeven te vluchten.

  • Zang en spel: Nadja Filtzer
  • Piano: Leo Bouwmeester
  • Accordeon Gert Wantenaar
  • Viool: Mirella Priskanen
  • Regie: Rob van de Meeberg
  • Bewegingsadvies: Truusje Graste

Prachtig begeleid op piano… Filtzer zet op indrukwekkende wijze haar Oekraïense oma en tante neer. Je voelt het verdriet dat de beide zussen hebben en je waant je terug in de tijd.. ze verandert van het Vrijheidsbeeld – een echte Amerikaanse bitch, net zo gemakkelijk in een vurige Latina
Bron: Het Parool

Het talent van voorvrouw Filtzer is groot, haar enthousiasme aanstekelijk en haar verhaal meeslepend. Vol bezieling vertellend springt ze van lied naar lied… Als haar oma danst ze met haar eigen papa – als baby – tegen de borst. Het vertederendste moment uit de voorstelling, een prachtig en krachtig symbool van de hoop die haar familie altijd hield …
Bron: 8 Weekly

Speelperiode: oktober 2020 t/m april 2021
Tijdsduur: 90 minuten • Pauze ja