Skip to content

Van Amadeus tot Zappa

Muziek als opium voor de ziel

Waarom vinden we bepaalde muziek zo mooi? Vaak omdat we de muziek kennen of herkennen, maar vaker nog omdat het een deel in ons brein aanspreekt dat ons terugbrengt naar een oergevoel, emoties die onverklaarbaar opwellen. Emoties waarvan we de oorsprong niet kennen maar die ergens in ons collectieve geheugen liggen opgesloten.

Beginnend met prachtig klassiek repertoire met meesterwerken van Bach, Purcell en Vivaldi, vindt dit zijn vervolg in romantische muziek van grootheden als Tsjaikovski, Rachmaninov en Sjostakovich. Geleidelijk gaan we over in lichter en virtuoos repertoire uit de Balkan, de Gypsy en de Tango. Tenslotte vieren we de huidige tijd met swingend repertoire dat iedereen kent.

Een tour de l’amour van de mooiste muziek uit alle streken van Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Oorsprong van alle muziek is het uiten van emoties en het vieren van gebeurtenissen. Dans en muziek gaan samen en worden van oudsher gebruikt voor het voorbereiden van jacht en strijd. Deze diepe bron van oermuziek ligt in ons verscholen, ook in de meest kunstzinnige kunstmuziek die klassieke muziek vaak is. Maria Adriana Collective is een zevenkoppige band van strijkkwartet, contrabas, klarinet en voetpercussie.

  • Maria Adriana: viool solo
  • Jacob Plooij: viool
  • Laura van der Stoep: altviool
  • Jos Teeken: cello
  • Marijn van Prooijen: contrabas
  • Bart de Kater: klarinet
  • Marije Nie: tapdans

Muziek, vanuit het hart naar het hart, wat een expressie Wat een vervoering!

Op de maten van Purcell, een wat plechtstatig stuk waar je de edellieden plechtstatig op ziet menuetten begint dit perfect geklede ensemble ons voorzichtig warm te draaien (…) Na wat stukjes Vivaldi en Bocherini klinkt opeens de aanloop van het klarinetconcert van Mozart. Een verrassing! Het is zo’n beetje de moeilijkste muziek die voor klarinet gecomponeerd is.

 

Speelperiode: februari, maart, april 2019
Tijdsduur 90 minuten • Pauze ja
Back To Top