Beethoven Recital

Angst voor het werk van grote componisten kan Jeroen de Groot als solist niet worden toegedicht. Dat hij er hard voor werkt om in zijn vioolspel het wezen van een compositie te doorgronden blijkt niet alleen uit zijn eerder uitgebrachte programma’s Bach Stress, Bach Recital en French Collection die hij in de afgelopen vijf jaar op theaterpodia presenteerde. Ook in het door hem uitgebrachte boek Johan Sebastian Bach Solo Sonates & Partitas vertelt hij over hoe zijn zoektocht naar de kern van Bachs composities verliep.

In het Beethovenjaar richt hij zijn verrekijker nu op Beethoven die zowel tijdens zijn leven als na zijn dood steeds meer werd beschouwd als de ‘Halfgod’ van de Klassieke Muziek. Niemand kon in zijn schaduw staan. De Groot maakt als kanttekening: ‘Behalve J.S. Bach.’ Mede door Beethovens doofheid kreeg hij de mythische status van een wereldverzakende, slechts voor zijn muziek en de mensheid levende, onaantastbare wereldverbeteraar. De Groot zet voor zijn programma Beethoven Recital zijn tanden in de muziek van deze fabelachtige componist, nog steeds een van de grootsten die de westerse wereld ooit heeft voortgebracht.

  • Jeroen de Groot: viool
  • Bart van de Roer of Brook Cuden: piano

In de huidige muziekwereld waarin alle uitvoeringen op elkaar lijken en de musici hoofdzakelijk bezeten zijn van het bereiken van perfectie, geeft Jeroen de Groot met zijn persoonlijke spel een belangrijk signaal: durf te spelen zoals je gevoel je dat ingeeft, en blijf je inzetten voor een steeds diepere relatie tussen jouzelf en de componist.
Katja Reichenfeld

Speelperiode: gehele seizoen 2020-2021
Tijdsduur: 90 minuten • Pauze ja