Dorine van der Klei, Berlijn – Broadway

De voorstelling Berlijn-Broadway zoemt in op het turbulente leven van zangeres en actrice Lotte Lenya. Haar leven speelde zich af in het Europa en Amerika van de 20e eeuw. Lotte Lenya was de vrouw van componist Kurt Weill.

De grote doorbraak voor Weill, Brecht en Lenya kwam in 1928 met Der Dreigroschenoper in Berlijn. Lotte Lenya en de Joodse Kurt Weill, en later ook Bertolt Brecht, vluchtten voor het opkomend fascsime naar Frankrijk en later van daaruit naar de Verenigde Staten. Daar maakte Weill opnieuw carrière met het schrijven van Broadway-musicals. Lenya veroverde een rol in de James Bond-film From Russia with love. Dorine van der Klei is gefascineerd door het levensverhaal, de liederen en de muziek van dit illustere trio. In dit werk treft haar het fenomeen van lichtvoetigheid in zware tijden. Zelf tekent zij voor de vertaling van het gebruikte repertoire. Dorine speelde deze voorstelling eerder ook in New York, tel Aviv en Berlijn.

  • Zang: Dorine van der Klei
  • Piano: Arjan van Baest

In het begin van de voorstelling leidt deze authentiek ruisende jaren twintig/dertig plaatopname met de stem van Lotte Lenya de Berlijnse sfeer in. De bedoelde embiance wordt een minuutje later feilloos overgenomen door zangeres Dorine van der Klei die hoorbaar goed Lenya’s beroemde timbre en vibrato’s laat herleven. ” ‘Klei imiteert in Berlijn- Broadway niet maar voegt wel degelijk een extra dimensie toe aan het werk van Lenya, want zijzelf tekende voor de mooie Nederlandse vertalingen in enkele songs.”
Michiel Schrader

Speelperiode: oktober 2016 t/m februari 2017
Tijdsduur 2 x 45minuten • Pauze ja