Ga naar hoofdinhoud

Recital: Connect by Music

Gesteld dat het woord ‘notengoochelaar’ bestond dan zou dat op violist Jeroen de Groot zeker van toepassing zijn. De Groot , befaamd om zijn vernieuwende kijk op de solosonates en partita’s van Bach, geeft spannende recitals met stukken van zeer uiteenlopende componisten. In zijn nieuwe recital, getiteld ‘ Connect by Music’ speelt hij naast de 3e sonate van Grieg, het scherzo van Brahms en het adagio van Mozart, ook het charmante Caprice Viennois van Kreisler, het halsbrekende vioolavontuur Carmen Fantasie van Waxman en werk van Astor Piazzola.

Op deze wijze legt hij bijzondere verbindingen tussen componisten. ‘Verbinden’ is in meerdere opzichten de term die de Groot voortdrijft in het maken van muziek en het onderwijzen daarvan. Klassiek repertoire mag voor hem brutaler en op meer locaties gepresenteerd worden in een door strijd verscheurde wereld. Onze wereld heeft diepgaande klassieke muziek en cultuur in bredere zin nodig om de mens tot denken aan te zetten in plaats van hem te verdoven.

Sinds een jaar streeft hij, samen met Adriaan Kok, op het eiland Lesbos een ideaal na. Hun nieuwe stichting ‘Connect by Music’ biedt kinderen die op de vlucht zijn voor noodlot en achtervolging en bijna alles verloren hebben wat hen lief was, de kans om een muziekinstrument te bespelen; in kleine muziekschooltjes zetten leraren hart en ziel in om een lichtpuntje in het leven van deze getraumatiseerde kinderen te brengen.

  • Jeroen de Groot: viool

Ik ben me rotgeschrokken van wat ik daar zag hoe die mensen opeengepakt in tenten moeten leven. Inmiddels hebben we toestemming om in het vluchtelingenkamp Kara Tepe twee units neer te zetten waar kinderen straks muziekles kunnen krijgen.
Jeroen de Groot

 

Speelperiode: gehele seizoen 2018-2019
Tijdsduur 90 minuten • Pauze ja
Recital: Connect by Music - Jeroen de Groot
Back To Top